Koffietips Turijn

Omdat we een passie hebben voor zowel koffie als Italië, nemen we je in deze en komende blogs mee naar de leukste, lekkerste of meest bijzondere koffie-adresjes in Italië.

We beginnen met Turijn, deze stad ligt in het noorden van Italië en is de hoofdstad van de regio Piëmonte. Deze nog niet zo toeristische regio staat goed bekend om het slow food-concept en je kunt er zowel in de kleine, gezellige dorpjes als in de grotere steden dan ook heerlijk eten en drinken.

De stad Turijn heeft cultureel gezien veel te bieden en tijdens het bezichtigen van de stad nemen we – uiteraard – ruim de tijd om ergens koffie te drinken.

Onze eerste stop is Caffè al Bicerin aan het Piazza della Consolata, dat al sinds 1763 bestaat. De specialiteit is hier, zoals de naam het eigenlijk al zegt, een “bicerin”: een warme drank op basis van koffie, chocolade en crema di latte. Het originele recept is nog steeds een goed bewaard geheim en de naam komt van het kleine glas zonder oortje waarin dit lekkers wordt geserveerd. Inmiddels is het drankje door heel de stad erg populair en is het zelfs een van de symbolen van Turijn geworden.

 

Koffietips Turijn

We wandelen rustig, ondertussen genietend van de gemoedelijke sfeer, prachtige gebouwen en de Italiaanse zon, richting Piazza San Carlo waar we op het terras van Caffè Torino plaatsnemen. Het is zeker aan te raden even naar binnen te gaan en je in de grandeur van vroegere tijden te wanen. Caffè Torino bestaat sinds 1903 en binnen doe je tussen de kroonluchters, goudomrande spiegels en obers in kostuum echt even een stap terug in de tijd. We zitten hier al wat later op de ochtend dus we houden het op een kopje espresso. Bij andere tafeltjes zien we echter al aperitieven geserveerd worden en beslissen direct om later op de middag terug te komen voor een Martini of Aperol.

Naast de goede koffie, aperitieven en het bijzondere interieur is er nog een reden om naar Caffè Torino te gaan: voor de ingang ligt een koperen stier in de vloer gemetseld en men zegt dat als je even met je voet op de ballen van de stier stapt, dit geluk brengt….