Koffieprijs stijgt maar…
Uiteindelijk bepaalt de prijs op de wereldmarkt voor een belangrijk deel de prijs die jij als consument moet betalen. En die prijs is gestegen. Belangrijk is wel om dat een beetje in het juiste perspectief te zien want hoewel de prijs van een zak bonen is gestegen, betekent dit dat de kostprijs van een kopje espresso met slechts enkele centen omhoog is gegaan. En hoewel dat vervelend is, valt dat ook wel weer mee.
Onder de grootste koffieproducerende landen bevinden zich Brazilië, Vietnam en Colombia. Brazilië is met afstand de allergrootste producent en heeft zowel met extreme droogte als vorst te maken gehad met als gevolg dat oogsten jaren achtereen zijn mislukt. Dat heeft geleid tot minder aanbod waardoor de prijs hoger is geworden. De klimaatverandering heeft ook negatieve gevolgen voor de productie in Vietnam en Colombia wat ook weer een opstuwend effect heeft op de koffieprijs. Bedenk daarbij dat koffie ook op een beurs wordt verhandeld. Als handelaren en investeerders verwachten dat een oogst mislukt en dat er dus minder koffie beschikbaar zal zijn dan bestaat er een goede kans dat er speculatie ontstaat waardoor de prijzen op korte termijn ook weer stijgen.
Oplopende transport- en productiekosten
Het zijn niet alleen tegenvallende oogsten die voor prijsstijgingen zorgen. Gestegen brandstofprijzen en schaarse containers zijn ook een oorzaak daarvan. Om nog maar te zwijgen over oorlogen en andere spanningen die grote invloed hebben op de wereldwijde transportkosten. De kostprijs van de koffieboeren zelf neemt ook toe vanwege stijgende prijzen voor brandstof en kunstmest. En ook arbeidskosten omdat veel jonge mensen liever hun geluk beproeven in de stad in plaats van werken op een koffieplantage. En ook hier geldt: hoe lager het (arbeids-)aanbod hoe hoger de prijzen zullen worden. De kostprijs voor de boer wordt dus hoger en om de koffie van de boer naar de gebruikers te krijgen ook. En deze stijgingen worden doorberekend aan jou, de consument.
Wat betekent dit voor jou als koffiedrinker?
De markt verwacht dat deze hogere prijzen voorlopig zullen aanhouden. Jij merkt dat aan hogere prijzen in de supermarkt of in een koffiebar. Wij merken dat onze gasten daardoor steeds bewuster kiezen voor bepaalde koffie. Je kunt denken aan gecertificeerde koffie zoals Fair Trade en Rainforest Alliance waardoor jij er mede voor kan zorgen dat boeren tenminste minimaal worden betaald voor hun werk. Nog niet eerlijk betaald maar toch. De organisaties achter deze certificeringen richten zich soms ook op een gezonde agricultuur en kennisontwikkeling van de boeren waardoor de boeren bijvoorbeeld specialty coffees gaan ontwikkelen. Dit is vaak ‘direct trade’ dus zonder tussenkomst van vele tussenhandelaren. De brander koopt dan rechtstreeks of via een tussenhandelaar van de boer. Voor de consument een dubbelslag: de koffie is veel smaakvoller én het helpt de koffieboer om niet in armoede te leven. Belangrijk voor nu maar ook voor de toekomst.